Voorbereiding op
Toets Scheikunde t/m module I  21/22

Ter voorbereiding op deze toets kun je onderstaande pagina van de website van de NOS (van 4 augustus) (https://nos.nl/artikel/2392573-vriezer-slachterij-redding-aangetaste-historische-bladmuziek-in-valkenburg)  bekijken. Maar je kunt de toets ook maken zonder die bekeken te hebben.

Vriezer slachterij redding aangetaste historische bladmuziek in Valkenburg

Ruim 61.000 partituren van een muziekvereniging in Valkenburg die door de wateroverlast nat waren geworden, lijken gered. De vereniging kreeg het advies om ze in te vriezen en dat lijkt te werken.

Twaalf kasten vol bladmuziek kwamen onder water te staan toen het repetitielokaal van de muziekvereniging het Koninklijk Walram's Genootschap in Valkenburg werd getroffen door het hoge water. "De honderd jaar oude stukken waren kletsnat geworden", vertelt muziekarchivaris Evelyn Dirix aan 1Limburg. "De mappen waren niet meer van elkaar los te krijgen. Sommige partituren zaten zelfs onder de modder."

Dirix probeerde de schade te relativeren, met de problemen bij horeca en getroffen particulieren in het achterhoofd. Toch deed het pijn. "De originele muziekpapieren vertellen het verhaal over hoe de harmonie gegroeid is, dat is toch heel goed om te behouden", zegt Dirix.

De eerste resultaten lijken volgens restaurateur Saskia Hendriks hoopvol:

100 jaar oude partituren kletsnat door hoogwater maar gered door vriezer

 

De vereniging dacht dat de stukken als verloren konden worden beschouwd. Toch werden de partituren niet weggegooid. Dirix ging samen met een aantal collega's op zoek naar advies om ze te redden. Dat advies vond ze bij restaurateur Saskia Hendriks, die met het advies kwam om de stukken in te vriezen.

Dirix vond een oude slachterij die een groot aantal lege vrieskisten ter beschikking stelde. Daar werden alle partituren in gelegd. Vanochtend zag restaurateur Hendriks de eerste resultaten en ze is positief. "Door het vriezen gaat het vocht eruit. De ijskristallen worden omgezet in gas en dat gas wordt afgevoerd met als resultaat dat de papieren er weer uitzien als vroeger", vertelt Hendriks.

Volgens de restaurateur kan de techniek mogelijk ook de redding betekenen voor papieren stukken van veel particulieren. Door de watersnood hadden veel mensen schade en werden persoonlijke bezittingen als trouwaktes of babyfoto's nat. Volgens de restaurateur kan veel schade nog hersteld worden door de spullen in te vriezen.

De bevroren muziekstukken worden nu blaadje voor blaadje gedroogd. Het redden van de partituren blijkt nog een monnikenwerk. Vrijwilligers van diverse verenigingen hebben al aangeboden om de Valkenburgse harmonie te helpen.