TUE-Nieuws van maart 2024

 

Boos! Actie?

Minder bèta-uren op havo en vwo?

 

Moduleprijs

In verband met de kosten van papier, kleurendruk, ander bindwerk, nieuwe lay-out en professionele tekeningen worden de modulen voor het eerst in acht jaar duurder. Ze gaan € 5 per module kosten. De licentiekosten voor digitale modulen blijft gelijk: € 0,60 per module en per leerling.

 

Examens

In de rubriek Examens staan de syllabi voor het examenjaar 2024.
Ook vind je er alvast de herziene syllabus voor vwo (examenjaar 2025).

 

Toets van de maand

Tot en met ob-module K

 

Fout van de maand

Groter?

 

Nascholing 2023/2024

Zie rubriek nascholing.

 

Artikelenrubriek

In de rubriek ‘Artikelen’ vind je een lijst van TUE-gerelateerde artikelen.
Wil je wat meer weten over de geschiedenis van TUE? Lees dan de artikelen 16, 19, 53 en 55.
Wil je wat meer weten over de ontwikkeling van het begrip chemische reactie? Lees dan de artikelen 3, 27, 47 en 58.

Stereochemie

 

Een eenvoudige polarimeter

Een artikel van Jannie Manders (Peellandcollege Deurne) en Jan de Gruyter (Fontys Lerarenopleiding Tilburg) in NVOX nummer 1 2022 over een zelf te maken polarimeter. Die zou gebruikt kunnen worden in practicum 1 van vwo-module 13.
Het artikel is toegevoegd aan de lijst met TUE-gerelateerde artikelen.

 

TUE op de Woudschoten Chemie Conferentie
Op de WCC hebben Jannie Manders, Baukje Düking, Karel Theuws en Piet van den Hurk een stand bemenst en een workshop verzorgd.
In de stand is de ‘eenvoudige’ polarimeter (zie boven) gedemonstreerd. Ook konden bezoekers in navolging van Van ’t Hoff, papieren tetraëders knippen en plakken (zie bb-module 12 opdracht 2.1 en bb-module 13 opdracht 2.1).

 

Knippen en plakken bij TUE

In NVOX 9 (november 2023) staat een artikel over onze introductie van de tetraëderstructuur en de toepassing ervan bij de verklaring van spiegelbeeldisomerie.

Het artikel is toegevoegd aan de lijst met TUE-gerelateerde artikelen.

 

Nieuwe versie van vwo-module 13 Stereochemie
Module 13 is aangepast aan de vernieuwde syllabus en aan de zevende druk van het BINAS-tabellenboek. Voor vwo geldt die vernieuwde syllabus voor het eerst bij het examen in 2025; het nieuwe tabellenboek wordt nu pas in het vierde leerjaar gebruikt.
Gebruik van de polarimeter is in deze moduleversie facultatief. Het eerste deel van de module kan nu al gebruikt worden in 6-vwo.

 

TUE en Museum Boerhaave

TUE en Museum Boerhaave promoten allebei onderwijs in de natuurwetenschappen.

In verband daarmee heeft TUE heeft een item uit de collectie van Museum Boerhaave geadopteerd, namelijk door Van ’t Hoff geknipte en geplakte molecuulmodellen. In zijn DWDD-college over symmetrie heeft Robbert Dijkgraaf molecuulmodellen van Van ’t Hoff laten zien. Klik hier voor meer informatie.