Zoek de fout

 

In deze rubriek elke maand een krantenartikel met fout(en) en/of onduidelijke formulering(en) en/of zinnen, zinsdelen, woorden die verbetering, commentaar of correctie behoeven.

Mail gevonden fouten, onduidelijke formuleringen, voorstellen voor verbetering, ander commentaar naar theorie.uit.experimenten@iae.nl.

 

december 2018

 

C2W november 2018

 

Verenigingen

https://www.c2w.nl/upload/images/header/EuChemS_PS051118.jpg

Een nieuwe draai aan het periodiek systeem

AddThis Sharing Buttons

Share to Facebook

Share to TwitterShare to LinkedInShare to GmailShare to Meer...

Renée Moezelaar | woensdag 7 november 2018
Anorganische chemie, Carrière & Opleiding, Organische chemie

De KNCV en EuChemS delen een alternatief periodiek systeem uit aan scholen.

In ieder scheikundelokaal op de middelbare school hangt er wel een aan de muur: een periodiek systeem. Het is dé basis van de scheikunde, en misschien wel het bekendste symbool voor iedereen die ooit iets met chemie heeft gedaan. Ter ere van het 150-jarige bestaan heeft IUPAC 2019 uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van het Periodiek Systeem (IYPT2019).

Om dit jubileum te vieren, onthult EuChemS, de Euro­pese chemische vereniging, een alternatieve, moderne versie van het systeem. In dit systeem staan de negentig meest voorkomende elementen op aarde, in verhoudingen die aangeven hoeveel er nog van de stoffen aanwezig is. Je kunt bovendien ook zien welke dertig elementen je kunt terugvinden in je smartphone.

Kennismaken

De KNCV ondersteunt dit mooie initiatief door het nieuwe periodiek systeem te verspreiden onder Nederlandse scholen, in samenwerking met de VNCI en Stichting C3. Op 2 en 3 november stonden we onder meer op de Woudschoten Chemie Conferentie voor scheikundedocenten, waar we exemplaren van het periodiek systeem hebben uitgedeeld. We hopen dat we scholieren op deze manier op een andere, leuke manier kunnen laten kennismaken met chemie. En bovendien creëren we bewustzijn over het gebruik van zeldzame materialen. EuChemS hoopt dit systeem uiteindelijk te verspreiden over scholen in heel Europa, en in januari komt er zelfs een videospel rondom dit nieuwe systeem.