Zoek de fout

 

In deze rubriek elke maand een krantenartikel met fout(en) en/of onduidelijke formulering(en) en/of zinnen, zinsdelen, woorden die verbetering, commentaar of correctie behoeven.

Mail gevonden fouten, onduidelijke formuleringen, voorstellen voor verbetering, ander commentaar naar theorie.uit.experimenten@iae.nl.

 

juni 2014

 

uit NRC van 1 juni 2014

 

In biologieboeken zijn cellen doorgaans doorzichtig en leeg. Wel zo overzichtelijk.

Maar wie tot op moleculair niveau zou inzoomen, zou dit zien: een rijk gevulde soep, tjokvol eiwitvlokken en -slierten.

Een team van Duitse neurofysiologen maakte dit driedimensionale model van een synaps, het uiteinde van een zenuwcel (Science, 30 mei). Het is een model in ongekend detail. De digitale zenuwcel bevat 300.000 eiwitten, elk opgebouwd uit afzonderlijke atomen. De Duitsers hadden vooraf plaats en aantal van de eiwitten bepaald met een combinatie van microscopie en technieken om de vingerafdruk van eiwitten te meten (massaspectrometrie en immunoblotting).

De 3D-synaps lijkt een rommeltje, maar is het niet. Veel eiwitten komen alleen op bepaalde plekken in de synaps voor. De paarse eiwitstaven zijn actine-eiwitten die de cel als dwarsbalken stutten.

De onderzoekers kozen voor een synaps omdat celbiologen dit celtype goed begrijpen. Bij de synaps geven zenuwcellen signaalstoffen (neurotransmitters) af aan een volgende zenuwcel. Binnenin de synaps worden transportblaasjes volgeladen met signaalstoffen. Het blaasje reist daarna richting celoppervlak, waar het versmelt met het celmembraan en zijn neurotransmitters afgeeft. De bestanddelen van het blaasje zelf worden weer opgenomen en gerecycled, voor een volgende transportronde.

Sommige eiwitten zijn oververtegenwoordigd, zoals eiwitten die transportblaasjes laten versmelten met het celoppervlak. Daarvan telden de Duitse onderzoekers er 20.000 tot 26.000. Recycle-eiwitten waren er veel minder: 4.000. Dat heeft alles maken heeft met hun rol in de cel, denken de Duitsers. Het afgeven van neurotransmitters moet snel gebeuren, terwijl het niet uitmaakt hoe lang het recyclen duurt.

Zenuwceluiteinde zit tsjokvol met 300.000 eiwitten